Reklama

Zastosowanie lecznicze i zdrowotne nasion konopi
archiwum

Zupełnie niepotrzebnie kojarzone są z marihuaną, a tymczasem podbijają rynek zdrowej żywności. I to nie tylko w Polsce. Nasiona konopi to ostatni prawdziwy przebój rynku medycyny naturalnej i alternatywnej.

Nasiona konopi (siemię konopne) to ostatnio absolutny hit zdrowej diety bo posiadają doskonałą wartość odżywczą dla organizmu człowieka. Chodzi tu głównie o idealne dla człowieka proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Oprócz tego nasiona konopi obniżają cholesterol i poziom ciśnienia, mają także przyswajalność białka największą ze wszystkich roślin na świecie. Nasiona konopi, ich posiadanie i handel nimi są w Polsce oraz w Unii Europejskiej całkowicie legalne, głównie dlatego że poziom psychoaktywnej substancji THC jest w nich śladowy, żeby nie powiedzieć zerowy. Dopiero ich hodowla może powodować w Polsce konflikt z prawem.

Jak informują poświęcone zdrowiu strony internetowe serwisu allegro.pl, nasiona konopi są już w Polsce na tyle modne że przyćmiły uznawane za idealne dla zdrowia człowieka nasiona szałwii hiszpańskiej, znanej jako nasiona chia. Mimo, że proporcja kwasów nienasyconych dla organizmu człowieka jest w obydwóch przypadkach podobna to nasiona konopi zawierają więcej minerałów od swego hiszpańskiego odpowiednika. Znajdziemy w nich chociażby 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, fosfor, cynk i żelazo. Ponadto kwasy Omega-3 i Omega-6 zmniejszają stany zapalne stawów, poprawiają wygląd skóry przez zwiększenie jej elastyczności, są pomocne w leczeniu chorób skórnych. Poprawiają także wydolność umysłową i zmniejszają stany zapalne układu pokarmowego. Nasiona konopi to idealny produkt dla wegan i wegetarian, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka. Ziarna konopi siewnej są niezwykłe, zawierają bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy. To wyróżnia ten produkt spośród innych roślinnych źródeł białka i stawia je na równi z mięsem, nabiałem czy rybami. Co ważne, nasiona konopi nie mają cholesterolu, tak jak produkty pochodzenia zwierzęcego.

W różnego rodzaju serwisach internetowych można natknąć się na zaskakujące ciekawostki dotyczące nasion konopi. George Washington i Thomas Jefferson uprawiali konopie. Benjamin Franklin posiadał wytwórnię papieru konopnego. Thomas Jefferson spisał pierwszy szkic Deklaracji Niepodległości na papierze z konopi a Henry Ford eksperymentował z konopiami przy wyrobie karoserii do swoich samochodów. Chciał wprowadzić samochody z konopi napędzane biopaliwem konopnym na skalę światową. Oprócz tego, podobno Rudolph Diesel zaprojektował swój silnik, aby mógł jeździć na oleju z konopi. Ponad 30 przemysłowo rozwiniętych państw rozróżnia konopie od marihuany a międzynarodowe porozumienia dotyczące marihuany robią wyjątki dla konopi przemysłowych.

Nasiona konopi mają lekko orzechowy posmak. Najlepiej sprawdzają się jako dodatek do jogurtów, koktajli i tym podobnych produktów spożywczych. Jedną z popularniejszych form zastosowania nasion konopi jest sporządzona z nich mąka. Prawdziwym jednak przebojem staje się ostatnio olej konopny, używany między innymi w przemyśle kosmetycznym. W kuchni należy pamiętać żeby nie poddawać go obróbce termicznej bo wtedy traci swoje nieocenione dla zdrowia właściwości.

red

Komentarze

+29 #1 seba 2017-01-17 15:34
Super artykuł :-) chyba zaraz sam wybróbuję te nasiona :D

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Top